تاریخچه نمایش در کاشان(9)
9- نمایش آیینی خیل عرب
آیین خیل عرب، نمادی از حرکت طایفه بنی اسداست، حرکتی که بعد از جنایت سپاهیان یزید بن معاویه و زمانی که سپاهیان دشمن از صحرای کربلا رفتند، پیکرهای شهدا بر زمین مانده بود و کسی جرات به خاک سپاری آن ها را نداشت. زنان طایفه بنی اسد که در نزدیکی زمین کربلا زندگی میکردند با بیل، چوب وهروسیله دیگر به طرف دشت کربلا رفتند تا پیکرهای شهدا را به خاک سپارند .
در کاشان و برخی از شهرستانهای همجوار آن از جمله "زواره " اردستان علاوه بر استفاده از علایم و ادوات عزاداری همچون نخل، علم و کتل هرساله کاروان های شترسوار از عزاداران سیاهپوش همراه با خیمه گاه حسینی به راه میافتند و در سوگ آن حضرت به عزاداری میپردازند.
هیأت نجفی های مقیم کاشان از جمله متولّیان این نمایش آیینی است. لازم به توضیح است که در اواخردهه ی چهل و ابتدای دهه ی پنجاه قرن حاضر، رژیم طاغوتی صدام حسین به واسطه ی اختلافی که با رژیم منحوس پهلوی داشت، اقدام به اخراج هزاران نفر از تبعه ی خود که اصالتاً ایرانی بودند نمود. بخشی از این معاودین به موطن اصلی خود کاشان بازگشتند و بر روال قدیم در کمال صلح و آرامش به زندگی عادی خود مشغول شدند. این طبقه نیز همانند دیگر اهالی کاشان به تأسیس هیآت مذهبی و برگزاری مراسم آیینی اقدام نمودند، از جمله نمایش آیینی خیل عرب و مراسم خیمه کوبی و خیمه سوزی در محوطه جلوی زیارت پنجه شاه و خیابان باباافضل در جنب تکیه دلّال ها و مسجد حضرت رسول(ص) و در جنب مسجد مرحوم محمدیان واقع در خیابان فاضل نراقی است ، از جمله مراسم نمایشی این هیآت دور گردانی « شیر فضّه » است. و نیز راه اندازی کاروان اسرا و ... که مورد استقبال فراوان اهالی دارالمؤمنین کاشان قرار می گیرد.
همچنین این آیین به صورت نمادین در نوش آباد و آران و بیدگل اجرا میشود و در آن گروهی عزادار در حالی که لباس سفید عربی بر تن دارند، با ضربات ریتم دار نیهای چوبی، اشعاری موزون میخوانند و با اجرای ریتم و آهنگ سوگ و مویه خود را در غمجانگذار شهادت امام حسین(ع) و اصحاب باوفایش به نمایش میگذارند .